Media

Under “Media” hittar du ett arkiv med alla filer som är uppladdade på webbplatsen.

Här kan du:

• Lägga till nya filer (bilder och dokument) från din dator genom att klicka på “Lägg till”. Bilder bör laddas upp i jpg-format och dokument i pdf-format. Se till att filerna är korrekt och relevant döpta utan åäö. Använd bindestreck istället för mellanslag.
  • Redigera information i befintliga filer som du själv har laddat upp genom att klicka på den fil som du vill ändra.
  • Hitta den fil du söker genom att filtrera på typ av mediaobjekt, datum eller mediakategori. Du kan även söka på filens namn i sökrutan.
  • Hämta URL till exempelvis ett dokument som du vill lägga till på en sida. Genom att klicka på filen kan du se och kopiera adressen i URL-fältet.
  • Radera en fil som du har laddat upp genom att klicka på filen och “Radera permanent”.

Redigera en fil

Om du klickar på en fil i mediabiblioteket kan du redigera informationen för filen. Om du redigerar en bild kan du även göra enklare bildredigering (t.ex. ändra storlek på bilden) genom att klicka på “Redigera bild”. Vi rekommenderar dock att man använder ett separat bildredigeringsprogram (t.ex. Photoshop) för bildredigering.

När du redigerar filen hittar du följande fält:

1. Titel: Ange en beskrivande titel för bilden
  2. Bildtext: En bildtext som syns under bilden på webbplatsen
  3. Alt text: En bildbeskrivning som optimerar bildanvändningen på webbplatsen. Kan vara samma som Titel. Används bland annat som hjälpmedel för synskadade och är även bra för att synas på sökmotorer som Google eftersom sökmotorer läser av och bilderna med hjälp av denna.
  4. Beskrivning: Kort beskrivning av bilden (syns endast för administratörer på webbplatsen)
  5. Media Categories: Välj en passande kategori för filen (läs mer om mediakategorier under rubriken “Mediakategorier” nedan)

Mediakategorier

Under “Media Categories” kan du skapa kategorier för dina filer så att det blir enklare att administrera och hitta filer i mediabiblioteket.

När du skapar en ny kategori fyller du i namn samt eventuell överordnad kategori under “Parent Media Category” om du vill att din nya kategori ska vara en underkategori till en befintlig kategori. Fältet “Beskrivning” behöver inte fyllas i. “Permalänk” fylls i automatiskt när du sparar din nya kategori. Klicka på “Add New Media Category” för att spara din nya kategori.

Om du vill redigera en befintlig kategori klickar du på kategorins rubrik i högerspalten.