Komponenter

Skapa din sidlayout genom att lägga till komponenter på sidor, inlägg eller erbjudanden.

1. Lägg till nya innehållsblock genom att klicka på knappen “Lägg till komponent”.

2. För att få en bättre överblick över komponenterna kan du fälla ihop komponenterna genom att klicka i det övre området (vid siffran och rubriken för komponenten).

3. Ändra ordning på komponenterna genom att ta tag i det övre området i komponenten, dra upp eller ner och släppa i den ordning du vill ha.

4. Radera en komponent genom att klicka på minustecknet och sedan på “Radera layout” längst ut till höger i det övre området i komponenten.

Anslagstavlan

Komponenten “Anslagstavlan” används för att visa inlägg från anslagstavlan. Här syns två stycken inlägg från kårens anslagstavla samt en ledig tjänst från scouterna.se. Alla inlägg skapas upp och redigeras under “Anslagstavlan” i vänstermenyn.

1. Bakgrundsbild: Lägg till en bakgrundsbild. Bilden visas med ett blått färgfilter.
  2. Sidhuvud: Lägg till en rubrik som visas centrerad ovanför inläggen.

Avdelningar

Komponenten “Avdelningar” används för att visa ut kårens avdelningar. Alla avdelningar skapas upp och redigeras under “Avdelningar” i vänstermenyn. I denna komponent finns inga inställningar.

Dokument

Komponenten “Dokument” används för att visa era nedladdningsbara dokument. Alla dokument skapas upp och redigeras under “Dokument” i vänstermenyn.

1. Kategori: Välj en kategori om du vill visa dokument förfiltrerade på en specifik dokumentkategori. Lämna detta fält tomt om du vill visa samtliga dokument.

2. Galleri

Komponenten “Galleri” används för att skapa ett bildgalleri.

1. Rubrik: Lägg till en rubrik till ditt galleri. Rubriken placeras centrerad ovanför bildgalleriet.
    2. Galleri: Klicka på “Lägg till galleri” för att välja bilder till galleriet. När du har lagt till bilder kan du ändra ordning på dom genom att dra och släppa dom.
  3. Hero

En “Hero” används för att lägga till en stor fullbreddsbild högst upp på sidan.

I din hero kan du göra följande inställningar:

1. Bakgrundsbild: Här väljer du den bild som du vill använda som bakgrund.
    2. Bladmärke: Välj om du vill använda bladmärket “Bli scout nu” på bilden.
    3. Bladmärke URL: Här kan du ange vilken sida du vill länka bladmärket till.
    4. Rubrik: Ange en rubrik som hamnar ovanpå bilden.
    5. Rubrikstorlek: Välj storlek på rubriken; standard eller mindre.
    6. Ingress: Ange en ingress som hamnar ovanpå bilden.
  4. Intresseanmälan

5. Du kan lägga till formuläret för intresseanmälan direkt som en komponent.

Gör detta genom att scrolla ner till Lägg till komponent, och välj Intresseformulär.

Detta fungerar genom scoutnet och ScoutID kopplingen.

Kalender

Komponenten “Kalender” används för att visa ut kårens kalenderhändelser samt kalenderhändelser från distrikt och riks. Alla kalenderhändelser skapas upp och redigeras under “Kalender” i vänstermenyn. I denna komponent finns inga inställningar.

Karusell

Komponenten “Karusell” används för att skapa ett bildspel.

1. Klicka på “Lägg till bild” för att börja bygga ditt bildspel. Du kan lägga till ett valfritt antal men ca tre stycken brukar vara lagom.
  2. Klicka på “Lägg till bild” för att lägga till en eller flera bilder i ditt bildspel. Om du markerar flera bilder läggs dessa automatiskt till som nya rader i komponenten.

Kolumner

Komponenten “Kolumner” används för att lägga till text, bild, formulär och karta.

Klicka på “Lägg till komponent” för att bygga på med en eller flera kolumner. Du kan använda upp till tre stycken kolumner per komponent.

Kolumnen “Text”

I textkolumnen kan du lägga in text och bilder. I vänsterspalten finns två flikar:

1. Innehåll: Här lägger du in text och bild. Klicka i rutan för att aktivera redigeringsläget.
  2. Inställningar: Här kan du välja vilken bredd din kolumn ska ha samt om du vill centrera innehållet i kolumnen horisontellt eller vertikalt.

Kolumnen ”Bild”

I bildkolumnen kan du lägga in en bild som täcker hela kolumnens bredd. I vänsterspalten finns två flikar:

1. Bild: Här lägger du till en bild genom att klicka på “Lägg till bild”. Ladda upp en ny bild eller välj en befintlig bild från mediabiblioteket. Storleken på bilden styrs av bredden på kolumnen.
  2. Inställningar: Här kan du välja vilken bredd din kolumn ska ha samt om du vill centrera innehållet i kolumnen horisontellt eller vertikalt.

Kolumnen ”Formulär”

I formulärskolumnen kan du lägga till ett formulär. I vänsterspalten finns två flikar:

1. Innehåll: Välj ett befintligt formulär som du vill lägga till.
  2. Inställningar: Här kan du välja vilken bredd din kolumn ska ha samt om du vill centrera innehållet i kolumnen horisontellt eller vertikalt.

Kolumnen ”Karta”

I kartkolumnen kan du lägga till en karta med en kartmarkör. I vänsterspalten finns två flikar:

1. Karta: Här anger du adressen för kartmarkören. Man kan både söka på en adress i sökfältet och/eller markera en plats manuellt i kartan genom att klicka i den.
  2. Inställningar: Här kan du välja vilken bredd din kolumn ska ha samt om du vill centrera innehållet i kolumnen horisontellt eller vertikalt.

Media jumbo

I komponenten “Media jumbo” kan du lägga in en eller flera bilder med rubrik och länk till video.

1. Klicka på “Lägg till sektion” för att lägga till en bild.
  2. Bakgrundsbild: Här väljer du din bakgrundsbild.
  3. Embed: Klistra in länkadressen till din video. Videon öppnas i en lightbox vid klick på playknapp.
  4. Rubrik: Lägg till en rubrik som hamnar ovanpå bilden.

Nyheter

Komponenten “Nyheter” används för att visa nyhetsinlägg som är skapade under “Inlägg” samt inlägg från distrikt och riks. I denna komponent finns inga inställningar.

Personer

Komponenten “Personer” kan du använda för att visa personer i er kår. Alla personer skapas upp och redigeras under “Personer” i vänstermenyn.

1. Visa bilder: Aktivera denna för att visa bilder på personerna.
  2. Välj enskilda: Aktivera denna för att välja specifika personer från kåren. Om den är inaktiverad visas samtliga.
  3. Kategori: Välj en kategori om du endast vill visa personer från en specifik personkategori. Lämna detta fält tomt om du vill visa personer från samtliga kategorier.

Puffar

Komponenten “Puffar” används för att skapa puffar med bild och text som länkar vidare till andra sidor. I varje puff kan du välja mellan tre olika layouttyper.

1. Tema: Välj ett färgtema på din puff.
  2. Utseende:Välj ett utseende på din puff:
    1. Liten: Texten hamnar ovanpå bilden. Upptar 1/3 av komponentens yta i bredd.
    2. Mellan: Texten hamnar på en bakgrundsfärg till höger om bilden. Upptar 2/3 av komponentens yta i bredd.
    3. Stor: Texten hamnar på en bakgrundsfärg till höger om bilden. Upptar hela komponentens yta i bredd.
  3. Bild: Välj en bild till din puff.
  4. Rubrik: Ange en rubrik till din puff.
  5. Innehåll: Ange en brödtext till din puff.
  6. Länk:Klicka på “Select Link” för att välja en sida eller länkadress som din puff ska länka till. I rutan “Infoga/redigera länk” kan du sedan göra följande;
    1. URL: Ange en extern länkadress om puffen ska länkas till en sida utanför webbplatsen
    2. Länktext: Här anger du din knapptext
    3. Öppna länk i en ny flik: Om du kryssar i denna ruta kommer länken att öppnas i ny flik
    4. Sök: Sök fram innehåll på webbplatsen som du vill länka till. Klicka på den sida som du vill länka till så skrivs länkadressen in automatiskt i fältet “URL”.
    5. Klicka på “Lägg till länk” för att spara
  7. Klicka på “Lägg till puffar” för att lägga till nya puffar. Du kan lägga till ett valfritt antal puffar.

Socialt flöde

Komponenten “Socialt flöde” används för att visa ett flöde med inlägg från era sociala medier. Inställningar görs under Sociala flöden, läs mer