Det är flera som har blivit testade för Covid-19 i kontakt med sjukvården på lägret och några har även blivit screenade på grund av sjuka scouter i samma avdelning.


Vi har varit i kontakt med WOSM-läkare som är med i ledningsstrukturen för lägersjukvården, och enligt den information vi har fått finns det inga krav på sjukhusisolering för Covid-19. Däremot rekommenderas isolering i byn för den som har symptom, i 5 dagar från symptomdebut. Det kan ske i egen by i ett tält eller i skugga, munskydd ska bäras. Kontingenten försöker i nuläget köpa in munskydd. 


Vi i Svenska kontingenten förhåller oss till reglerna som gäller i Sverige som går att läsa på 1177.se:


Vad ska jag göra om jag får symtom?

Stanna hemma om du känner dig sjuk. Det gäller både vuxna och barn. Stanna hemma tills du känner dig frisk.

De flesta smittar inte längre när de mår tydligt bättre och är utan feber. Det gäller även om du har kvar till exempel lite snuva eller lätt hosta. Vid feber och luftvägssymptom, stanna i tältet eller i skugga i lägret och använd munskydd (vi försöker i nuläget köpa in detta). Du behöver inte ta ett covidtest eller söka vård vid lätta förkylningssymptom.


När och var ska jag söka vård?

De allra flesta som blir sjuka behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en Clinic eller Jamboree Hospital om du har ett eller flera av följande besvär:

Du har hög feber i mer än fyra dygn.

Du blir andfådd när du rör dig.

Du är så orkeslös att du har svårt att vara uppe.


Har ni en sjuk scout som behövt sjukvård och testat positivt i avdelningen, så behöver inte hela avdelningen testas. Följ rekommendationerna ovan att endast testa vid behov av sjukhusvård på grund av luftvägssymtom.